1.11.08

Synnytyskuolleisuus - aikamme skandaali

Yli puolimiljoonaa naista kuolee joka vuosi lapsivuoteeseen maailmassa, mikä merkitsee 1 400 kuolonuhria päivittäin. Vain yksi prosentti näistä tapauksista sattuu hyvinvoivissa teollisuusmaissa, loput maailman köyhimmissä maissa. Joka päivä syntyy 10 000 lasta kuolleina ja noin 8 400 vauvaa kuolee heikon synnytyshoidon takia. Siis liki 20 000 menetettyä elämää päivittäin ala-arvoisen terveydenhoidon vuoksi.

Yksi YK:n milleniumtavoite vuoteen 2015 mennessä on vähentää raskausaikaan ja synnytykseen liittyvää kuolleisuutta. Tätä varten naisille on järjestettävä kunnollinen terveydenhuolto, johon sisältyy ehkäisyvälineet, mahdollisuus suorittaa turvallinen abortti sekä laadukas synnytys- ja akuuttihoito. Tämä tietenkin maksaa, ja asiaintilaa havainnollistaa se, mitä muihin vakaviin sairauksiin satsataan.

Voimavaroja on kyetty kokoamaan HIV:in ja AIDS:in hoitoa varten; avustusjärjestöt lupasivat viime vuonna 10 miljardia US-dollaria, joilla rahoitetaan AIDS:ia, tuberkuloosia ja malariaa vastaan toimivan säätiön toiminta kolmen vuoden ajan. HIV/AIDS koskee sekä kehittyneitä että kehitysmaita, kun taas rahoituksen katveeseen jäänyt raskaus- ja äitiyskuolleisuus on pääasiassa vain köyhien maiden ongelma. WHO:n arvion mukaan terveydenhoitojärjestelmä, joka takaisi perustavan sairaudenhoidon kaikille koko maailmassa, maksaisi noin 35 - 40 US-dollaria henkeä kohden vuodessa.

On ilmeistä, mitä sellaisten kehittyneiden sosiaalivaltioiden kuin pohjoismaiden on tehtävä: on toimittava aktiivisesti edellä mainittuun milleniumtavoitteeseen pääsemiseksi. Raskauteen, synnytykseen, turvallisiin abortteihin sekä imeväis- ja lastenhoitoon on panostettava huolimatta siitä, että toiminnalla on vastassaan moraalikonservatiiviset voimat sekä EU:ssa että YK:ssa. Joka minuutti kuolee yksi nainen ja kuusi vastasyntynyttä lasta raskauteen ja synnytykseen liittyvien komplikaatioiden takia. Näistä yhteensä 20 000 vuosittaisesta kuolintapauksista melkein kaikki voitaisiin pelastaa, jos niin tahdotaan. Synnytyskuolleisuudessa on kyse aikamme skandaalista, joka on ehdottomasti korjattava.

2 kommenttia:

 1. Olet aivan pihalla.

  Näiden monien alueiden suurin ongelma on ylikansoitus, ei suinkaan synnytyskuolleisuus. Täysin päinvastainen asia.

  Ruokaa ja puhdasta vettä ei riitä kaikille. Koska seksuaalisuudelleen ihminen ei mitään mahda, paras (ja samalla myös edullinen) tapa auttaa olisi lähettää ehkäisyvälineitä, jotta heillä olisi samanlainen mahdollisuus säädellä syntyvyyttä kuin meilläkin. Ruokaa, puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa riittäisi paremmin ja synnytyskuolleisuudestakin tulisi pienempi ongelma.

  Usein minusta tuntuu, että pahimpia rasisteja ovat nämä "auttajat", unohtaen täysin ne ihmiset siellä ja heidän ongelmansa ja tarpeensa.

  VastaaPoista
 2. Ensinnäkin olisi mukava keskustella nimellisen henkilön kanssa. Eivät sinun eivätkä minun mielipiteeni mitään pelättäviä asioita ole. Jos haluat olla hyökkäävä, kuten tekstisi alku kielii, se on minusta ikävää.

  Toki mm. juuri ehkäisyvälineiden saatavuus ja käyttö on keskeistä, jotta liikakansoitus ei pahenisi. Siitä olemme yhtä mieltä.

  Liikakansoitusongelman yhtenä syynä on kai pidetty sitä, että monissa maissa lapsia pidetään vanhuuden turvana. Ollaan perinteisesti varautuneita siihen, että osa niistä kuolee, ja niinpä hankitaan useampia lapsia. Kuolleisuus ei kuitenkaan ole enää niin korkea kuin ennen mm. länsimaisen lääketieteen ansiosta, mistä seuraa liikakansoitus.

  Alhainen synnytyskuolleisuus sekä ehkäisyvälineiden saatavuus ja niiden käyttö ovat tärkeitä. Maailman kaikissa maissa niiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä.

  Minä en ole ko. ihmisten auttaja. Ja koska en ole auttaja, en kuulu myöskään mainitsemiisi "auttajarasisteihin".

  VastaaPoista

Voit mielihyvin kommentoida blogejani. Du kan gärna lämna kommentarer på mina bloggar. You are welcome to comment on my blogs. Bonvolu, skribu notojn pri miaj blogoj.