23.4.09

Turpaanko Urbanille?

Paljastan: kirjoittelen juttuja myös kirjailijanimellä Urban Finne, ja aiheeni koskevat silloin paljolti samoja asioita kuin näissä pilkkeissäni eli blogeissani. Tässä vihainen reaktio yhteen suomenruotsalaisia puolustaneeseen juttuuni. Julkaisen sen, koska minusta avoin keskustelu ehkäisee parhaiten rintamien muodostumisen tai on ainakin omiaan lyömään niihin säröjä. Joku saattaa huokaista, emmekö ole jo sivuuttaneet kielitaisteluvaiheen? Eikö suomalaisten keskuudessa vallitse kielisopu - ja suomalaisiksi luen tässä sekä ruotsinsuomalaiset että Suomessa asuvat suomen- ja ruotsinkieliset henkilöt, suomenvirolaiset ja -venäläiset, saamelaiset, romanit, kuurot, monet vasen- ja oikeakätiset, ajokorttiset ja kortittomat, lesbot, homot ja useat muutkin ryhmät. Ilmesestikään ei. Kielikysymyksestä riittää keskusteltavaa, kuten tämä kirje osoittaa:

"Urban Finne kirjoittaa siihen tapaan, että ei muuta kuin Turbaan Finneä. Hurrit on rauhoitettuja. Finniä saa vetää turbaan mennen tullen, niin Suomessa kuin Ruotsissa ja välillä Ahvenanmaallakin.
Tämä Urban on ilmeisesti suuri lahja RKP:n ruotsinosastolle. Näin viilataan silmään yksinkertaista maahanmuuttaja finniä, ”työpakolaista”, jonka ainoa päämäärä maanvaihdokselle oli saada elanto perheelleen, sekä Volvo millä oli ylvästä käydä huristelemassa autioituneita kotitanhuvia leuhkimassa sukulaisille kuningaskunnan paremmuudesta. Suomi oli verissään, polvillaan, mutta ei lyöty se rakensi maan ilman näitä ”karkureita” siihen mitä se tänään on. ”Kurjuus” joka silloin oli onkin muuttunut 50-60 vuodessa ruotsalaisten kateuden kohteeksi.

Urban kirjoittaa: ”Samalla suhtaudun erittäin kielteisesti kaikkiin yrityksiin yksikielistää Suomi.” ”Ruotsi on suomalainen kieli.” ”On järjetöntä rakentaa muureja sinne, missä niitä ei tarvita.”

Kamrat Urbanin mielestä ei pitäisi yksikielistää suomea. Olen täysin samaa mieltä. Jos Urban vaivautuisi katsomaan ... Viri-lehtien sivustoja, niin ketkä suomessa haluaa rakennella muureja ja yksikielistää Suomea. Kysyn vaan.
Urban hallitsee loistavan kirjoittamisen taidon. Hän on ilmeisestikin akateemikko. Siitä huolimatta hänen dilemmansa onkin puutteellisuus omaperäisistä mielipiteistä. 

Mielipiteet jotka hän esille tuo tulevat suoraan RKP:n ja rantahurri järjestöjen propaganda julkaisuista joilla halutaan pitää kolmella % yksiköllä päätäntävalta vastaan 97 % suomalaista kantaväestöä vastaan. Kyseiset edut rantahurreille ja Ahvenanmaalaisille maksaa suomalainen veronmaksaja josta ei koskaan mainita RKP:n propakannassa.

Minä en rakentele ”muureja”hurreja vastaan, enkä myöskään näitä hurreille annettuja etuisuuksia vastaan, mutta tasapuolisuutta Urban, jos hurrit haluaa erottautua tästä pää- kansan proletaarisuudesta niin maksakoon hurrit itse viulunsa eikä ”suomalaiset”. Otetaan pois myös pakkoruotsi ja tilalle Englanti, ja miksi ei entinen ”isäimme maan” Venäjän kieli. Meillähän on huomattavasti pisempi maaraja Venäläisten kanssa kuin Ruotsalaisten kanssa Eller hur Urban?"

Kommenttini:

Minulle esitetään kaksi kysymystä, toinen suomeksi ja toinen ruotsiksi. Ensiksi suomenkielinen kysymys: "Ketkä Suomessa haluaa rakennella muureja ja yksikielistää Suomea." Jos tulkitsen oikein, kirjoittaja on sitä mieltä, että suomenruotsalaiset pyrkivät tuohon päämäärään. Mutta mitä kirjoittaja tarkoittaa yksikielistämisellä? Sitäkö että suomenruotsalaiset haluavat noin viiden miljoonan suomenkielisen vaihtavan kielensä suomesta ruotsiin? Vai sitäkö että suomenruotsalaiset haluavat ruotsin työntävän suomen syrjään maan (= Suomen) toisena virallisena kielenä? Tämä muutos palauttaisi meidät siihen tilanteeseen, joka Suomessa vallitsi 1800-luvun alussa. (Olen kirjoittanut suomen kielen asemasta Suomen suuriruhtinaskunnassa Språktidningen-lehden numerossa 2009/1.)

Kimppuuni käynyt kirjoittaja on esittänyt kysymyksensä kovin epäselvästi. Molemmat esittämäni tulkinnat - suomalaisten laaja kielenvaihto ja suomen syrjäyttäminen virallisen kielen asemasta Suomessa - ovat järjettömiä. Sen sijaan voidaan pohtia esimerkiksi sitä, tulisiko suomenruotsalaisille luoda Suomessa kuntia laajempi oma lääni tms. Ahvenanmaan lisäksi.

Toiseksi kirjeen kirjoittaja haluaa tietää, olenko hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että meillä on "huomattavasti pisempi maaraja Venäläisten kanssa kuin Ruotsalaisten kanssa". Olen samaa mieltä.

2 kommenttia:

  1. Siis kenellä meillä? Minulla on maaraja yhden yksin asuvan ruotsalaisen kanssa, yhden intialais-ruotsalaisen perheen kanssa, ja yhden kokonaan iranilaisperäisen perheen kanssa. Kadun toisella puolella on vielä pari kokoruotsalaista perhettä. Venäläisiä ei ole ihan tässä lähinaapurustossa, eikä muuten suomalaisiakaan.

    VastaaPoista
  2. En käynyt kiistelemään asianomaisen kanssa moisesta maarajakysymyksestä. Hän ja minä viittaamme tietenkin Suomen valtion maarajaan.

    Monet suomalaiset tuntevat, että heidän maansa, Suomen valtion, rajat ovat "heidän rajojaan". Näin minäkin teen, vaikka asunkin Ruotsissa: puhun "meidän rajoista", kun viittaan Suomen valtion rajoihin.

    Olen Suomen kansalainen, ja minulla on kesäpaikka lähellä Venäjän rajaa. Huomautan erikseen, että tämä raja ei ole minun tonttini raja. Ja sinun elämänpiirisi on huomattavasti monikansallisempi kuin minun kesäaikainen elämänpiirini, sillä tonttini rajan toisella puolen asuu vain sekalainen joukko suomalaisia ja savolaisia.

    VastaaPoista

Voit mielihyvin kommentoida blogejani. Du kan gärna lämna kommentarer på mina bloggar. You are welcome to comment on my blogs. Bonvolu, skribu notojn pri miaj blogoj.