1.4.14

Orosmoln i öster

Ryssland roffade åt sig Krim. Folk i Väst med sina politiker är upprörda. Med all rätt. 

I detta sammanhang erinrar jag mig som är finne hur Sovjetunionen med Stalin i spetsen under Andra världskriget berövade områden från Finland som enligt freden i Dorpat 1920, som Sovjetunionen skrivit under, tillhörde Finland. Lyckligtvis kunde Röda armén stoppas. Finska armén samt ett antal frivilliga framför allt från Sverige, gjorde vad de skulle: Sveriges granne i öster förblev Finland, inte Sovjetfinland.
Vaino Voionmaa.jpg
Väinö Voionmaa, en av undertecknarna av Freden i Dorpat
Nu är Finlands läge prekärt igen. Vi får se vad den mäktiga armén med Putin i spetsen hittar på den här gången. Det bor 60 000 etniska ryssar i Finland. Dessutom anser Putin att bolsjevikerna 1917 begick förräderi mot ryska nationella intressen genom att ge Finland självständighet.
Det jag tycker vi nu måste göra är att intensivt söka kontakt med demokratiska, "icke-putinfierade" krafter i Ryssland. Demokratiskt sinnade människor har det säkert svårt där, men i detta stora land måste det finnas folk som inte är lika "putinfierade" som sin ledare och hans hejarklack. 
Vägen till varaktig fred är lång och svår

Vi ska inte demonisera ryssar och Ryssland även om vi måste visa avsky mot Putins och putinisternas förehavanden. Vi måste göra allt för att hindra en eskalering av situationen. Aldrig mera krig.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit mielihyvin kommentoida blogejani. Du kan gärna lämna kommentarer på mina bloggar. You are welcome to comment on my blogs. Bonvolu, skribu notojn pri miaj blogoj.