9.5.09

Voiton päivä, Eurooppa-päivä...

Toukokuun yhdeksäs on tärkeä päivä: se on vanhimman siskoni syntymäpäivä ja se päivä jona Venäjällä juhlitaan toisen maailmansodan päättymistä ja Euroopassa Eurooppa-päivää. Göteborgs Postenin suosikkikolumnistini Svetlana Aleksievitj kirjoitti eilen sodan epämiellyttävistä totuuksista ja lähinnä siitä kamppauksesta, joka käytiin Rzjevin luona. Miljoonan verran ihmishenkiä kuoli siinä ilman, että rintamalinja liikkui oikeastaan mihinkään suuntaan.

Kolumni sai minut ajattelemaan muita toiseen maailmansotaan liittyviä totuuksia kuten Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan yhteistoimintaa Molotovin ja Ribbentropin tekemän sopimuksen puitteissa. Suomi joutui Neuvostoliiton etupiiriin monen muun reunavaltion tavoin, ja puna-armeija yritti valloittaa Suomen.

Tässä ei ole tarpeen selostaa talvisodan kulkua, koska siitä on riittämiin tietoa sekä Internetissä että kirjallisuudessa. Ehkä pari ajatusta voisi kuitenkin omistaa sille itsekkäälle kansallismielisyydelle, joka nyt vallitsee Venäjällä ja jonka tueksi se on valtavasti lisäämässä sotilaallista voimaansa. Sillä on esimerkiksi käytössään ydinkärkiraketteja, jotka yltävät paljon pitemmälle kuin usalaisten vastaavat sotakalut. Lännen lehdissä kerrotaan, että Venäjällä isänmaallisesta sodasta on puhuttava vain venäläisten suuria panoksia arvostavaan sävyyn. Puna-armeijan toiminnan jalojen tavoitteiden epäileminen ei tule kuuloon, saati että armeijan toimintaa toisen maailmansodan aikana saisi asettaa kyseenalaiseksi.

Ehkä tuo kuva pitää paikkansa tai sitten ei. En ole ehtinyt seurata Venäjällä käytävää keskustelua, joten en esitä siitä omaa mielipidettäni. Tänä voiton päivänä ajattelen vain mieli murheisena sitä, että emme ilmeisestikään kulje kohti rauhanomaista maailmaa, josta Berliinin muurin taannoinen sortuminen antoi toiveita, vaan kohti jotakin muuta, pimeämpää. Ehkä on hyvä, että meillä on Eurooppa-päivä, vaikka mikään onnellisen tulevaisuuden vankka tae se ei olekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit mielihyvin kommentoida blogejani. Du kan gärna lämna kommentarer på mina bloggar. You are welcome to comment on my blogs. Bonvolu, skribu notojn pri miaj blogoj.